Üç Ozan Derneğinden ‘Âşıklar Ozanlar Günü’ Basın Açıklaması

Üç Ozan Derneğinden ‘Âşıklar Ozanlar Günü’ Basın Açıklaması

Prof. Dr. Hayrettin İvgin(Dünya Söz Akademisi Başkanı), Ozan Kamber Nar (Ozan-Der Başkanı), Ali Cavit Coşkun (Sinemî/An-Der Başkanı), Âşık Mustafa Aydın (Anadolu Âşıklar Kültür Derneği Başkanı), Hüsnü İyidoğan (Leşkerî/Ozan-Der Başkan Yrd.), Âşık Hüseyin Parlak, Âşık Selahattin Dündar, Âşık Behram Aktimur, Âşık Ali Haydar Cankurtaran, Âşık Ali Özkan 1 Haziran 2022 tarihinde bir karar alarak 5 Kasım 1931 tarihinde yapılan Âşıklar Bayramı anısına 5 Kasım gününün ‘Âşıklar, Ozanlar Günü’ olması önerisi, Ankara'da bulunan üç Ozan Derneğinin 5 Kasım 2022 Cumartesi günü Halk Ozanları Kültür Derneği'nde bir araya gelerek Âşık Mahzuni Şerif Salonunda saat 13.00'den itibaren ozanlar ve âşıklar günü çerçevesinde basın açıklaması ile kamuoyuna duyuruldu. 
Sözcülüğünü Prof. Dr. Hayrettin İvgin'in yaptığı basın açıklamasında Halk Ozanları Kültür Derneği (OZAN-DER) Başkanı Kamber Nar, Anadolu Âşıklar Kültür Eğitim ve Araştırma Derneği Başkan Mustafa Aydın, Anadolu Halk Ozanları Kültür ve Dayanışma Derneği (AN-DER) Başkanı Ali Cevat Coşkun’un ortak açıklamasında şunlara yer verildi.
Basın açıklamasının ardından ozanlar şiirler okudu, çalıp söylediler, sohbet ettiler.

Âşıklar-Ozanlar Günü

Âşıklık geleneği yüzyıllar boyu gelişerek devam etmiş ve günümüzde de bu gelenek devam ettirilmektedir. Âşıklar ve ozanlar bu geleneği yaşatan, geliştiren, geleneğe uygun olarak sanatlarını sürdüren halk sanatçılardır. Yüzyıllar içinde bu halk sanatçıları, "Âşık, ozan, halk şairi, halk ozanı, halk aşığı" gibi adlar almışlardır. Bunlar hem milli çalgı aleti olan saz (bağlama, cura, vb) çalan, şiir yazan, bunlar ezgilendiren, ezgilendirdikleri türkü ve deyişlerini, geleneksel ve yöresel havalarla çeşitli tür, biçim ve konularda ortaya koyarak icra edenlerdir
Çeşitli Türk boylarında da bu tür halk sanatçılarına, "baksı, kam, bakşı, bahşi, haycı, kaycı, cirav, sesen, destancı, oyun, ozan, şinci, manascı, comokcu, akın, ırçı" vb. adlar verilir. Yüzyıllardır değişik coğrafyalarda yaşayan tüm Türk boylarında bu halk sanatçıları geleneksel sanatlarımı devam ettirmektedirler.
Tüm dünyada her mesleğin, sanat mensuplarının, hatta sosyal grupların takvimlerde bir günü vardır. Anneler günü, babalar günü, sevgililer günü, tiyatro günü, kuklacılar günü, ormancılar günü vb. Ancak, aşık tarzı halk sanatçılarının takvimlerde, birbirlerini hatırlayacakları, mesleklerinin tanıtımıyla ilgili fırsat ve dayanışma imkânı verecek bir gün belirlenmemiştir.
Türkiye'de ve Türk dünyası coğrafyasında âşık, ozan, baksı, akın, manascı, şinci gibi halk sanatçılar için takvimlerde bir gün belirlenmesi uzun zamandır gönüllerde ve fikirlerde yaşatılıyor ama hayata geçirilemiyordu. Bu nedenlerle Ankara'da faaliyet gösteren ve bünyesinde ozan, aşık sanatı ile ilgili çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlarının başkanlar ve temsilcileri Halk Ozanları Kültür Derneği (Ozan-Der)'nde bir araya gelerek yıllık takvimlerde hangi günün uygun olması ve gün olarak benimsenmesi görüşülmüştür.
İlk halk şairleri bayramı Sivas'ta 5 İkinciteşrin (Kasım) 1931'de yapıldı. Bu bayram üç gün devam etmiştir. Bu bayram Sivas Halk Şairlerini Koruma Derneği Başkanlığınca düzenlendi. Bu derneğin kurucuları arasında Sivas Maarif Müdürü Ahmet Kutsi (Tecer) ve Sivas Lisesi Musiki Muallimi Muzaffer Bey (Sarısözen), Edebiyat Öğretmeni Vehbi Cem (Aşkun) Bey bulunuyordu. Bayram, Derneğin Başkanı ve Sivas Belediye Başkanı Hikmet (Işık) Bey tarafından bir konuşma ile açıldı.
Bayrama; Âşık Revani, Âşık Mesleki, Âşık Suzani (Vahap), Âşık Süleyman (Fahri), Karslı Mehmet, Âşık Müştak, Âşık Yarım Ali, Âşık Talibi (Bektaş). Âşık Yusuf, Âşık San'ati, Âşık Ali, Hikâyeci Ağa Dayı, Âşık Veysel davet edildi ve katılımları sağlandı. Bu bayramın ikincisi 30 Ekim 1964 tarihinde 33 yıl sonra General Fuad Doğu'nun önderliğinde rahmetli halkbilimci İbrahim Aslanoğlu'nun sunumuyla gerçekleştirildi. Bu nedenlerle "Âşıklar, Ozanlar Günü'nün "3 Kasım" günlerinde yapılmasının uygun olacağına karar verildi.
Bütün ozan-âşıkların gününü kutlar, sanatlarında başarılar dileriz. 
(Ankara'da Bulunan Ozan-Âşık Dernekleri Temsilcileri)

2009 yılında dört ozan derneği birleşmişti, daha sonra yeniden üçe çıkmışlar. Belki Halk Ozanları Derneği ile iletişimi olmayan, bilmediğimiz dernekler de vardır.
Dileğimiz tüm ozanların bir çatı altında birleşmesi, bir yer edinmesi, seslerini daha güçlü çıkarması, halkın sorunlarını dile getirmesidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

OZAN-DER'den 'Deyişlerin Dili' Etkinliği

Ozan-Der 50. Yılını Kutluyor

Malatyalı Ozan Yeniden Başkan